Midjourney pocetna web stranica
Početna Dizajn Kako se koristi Midjourney (detaljan tutorijal)
Dizajn

Kako se koristi Midjourney (detaljan tutorijal)

Ovladajte Midjourney: Vodič korak po korak za stvaranje zadivljujuće AI umetnosti

Veštačka inteligencija (AI) je osvojila svet. Sa bezbroj generatora teksta u sliku koji dolaze na tržište, postoji mnogo opcija koje možete isprobati. Međutim, ako želite da kreirate najrealističnije slike koristeći AI art generatore, MidJourney je među najboljima. U ovom članku ćemo vas provesti kroz korake koje ćete morati da preduzmete da biste započeli, zajedno sa nekim savetima i trikovima kako biste izvukli maksimum iz toga. Hajde da počnemo.

 

Šta je Midjourney

Midjourney pocetna web stranica

Midjourney je odličan primer generativne veštačke inteligencije koja kreira slike na osnovu tekstualnih upita. Postao je jedan od najpopularnijih alata za stvaranje AI umetnosti, zajedno sa Dall-E i Stable Diffusion. Za razliku od svojih konkurenata, Midjourney se samofinansira i ima zatvoren izvor, tako da je nejasno znati šta je tačno ispod haube. Znamo da se u velikoj meri oslanja na tehnologije mašinskog učenja kao što su veliki jezik i modeli difuzije. Rezultati su ponekad zapanjujući, uvek impresivni i mogu biti vrlo realističani.

Za razliku od drugih AI art generatora, on nema besplatnu probnu verziju. Alternativna besplatna Midjourney probna verzija. Postalo je toliko popularno pa je potrebno da se prijavite za pretplatu pre upotrebe. Uz to, njihov plan najnižeg nivoa je razuman i košta 10 dolara mesečno. Prema našem iskustvu, to je vredno toga, s obzirom na nivo detalja, realizma i kreativnosti koji pruža. Takođe je relativno lako započeti. U roku od nekoliko minuta, uspeli smo da napravimo veoma detaljnu, realističnu seriju fotografija psa koji je proveo vreme svog života u krevetu kamiona samo iz jednostavnog tekstualnog upita.

Kucici

 

Početak rada sa MidJourney

Kao što je ranije pomenuto, Midjourney više ne nudi besplatnu probnu verziju. Moraćete da se pretplatite na generisanje AI umetnosti da biste izvukli maksimum iz toga. Provešćemo vas kroz korake za podešavanje vašeg Discord naloga i pokazati vam kako da se pretplatite na Midjourney.

 

Korak 1: Podešavanje Discord-a

Pre nego što budete mogli da kreirate neverovatnu AI umetnost sa Midjourney, moraćete da se registrujete ili prijavite na svoj Discord nalog. Ako ga već imate, možete da pređete na sledeći korak. Započnite navigacijom do početne stranice Midjourney.

Kliknite na Join the Beta.

midjourney pocetna veb stranica

Ovo će vas dovesti do novog ekrana gde možete da kreirate Discord nalog. Kada popunite obavezna polja, kliknite na dugme za nastavak. Alternativno, ako već imate Discord, kliknite Already have an account.

Discord-kreiranje-naloga

Zatim kliknite na + dugme u gornjem levom uglu Discord trake sa alatkama. Ovo vam omogućava da dodate server Midjourney na svoj Discord nalog.

Dodaj-discord-server

Pojaviće se iskačući prozor sa nekoliko opcija. Kliknite na join a server.

udji-na-discord-server

Zatim kliknite na Don’t have an invite. Ovo vam omogućava da pretražujete servere kojima želite da se pridružite.

nemate-pozivnicu

Pronađite Midjourney ispod istaknutih grupa, a zatim kliknite na njega.

udji-na-Midjourney

Kada se prijavite, bićete preusmereni na server Midjourney Discord. Kao besplatni član, nećete imati mogućnost da kreirate slike (besplatna alternativa), ali možete da prošetate po interfejsu da vidite oko čega je tolika gužva. Možete da pregledate umetnička dela drugih korisnika tako što ćete posetiti različite sobe, kao što je newbies-4, da biste stekli osećaj kako Midjourney funkcioniše.

 

Korak 2: Prijavite se za pretplatu Midjourney

Da biste kreirali umetničko delo, morate se prijaviti za Midjourney pretplatu. Provešćemo vas kroz najlakši način da to uradite. Pri dnu ekrana ćete otkriti tekstualni upit. Kliknite na njega i počnite da kucate /subscribe. Ovo će prikazati upit za pretplatu, što će vam omogućiti da se prijavite za jedan od plaćenih planova Midjourney. Kliknite na subscribe to Midjourney, a zatim kliknite na enter na tastaturi.

pretplati-se-na-midjourney

Bot će vas preusmeriti na stranicu za pretplatu da odaberete nivo plana koji odgovara vašim potrebama. Postoje tri nivoa: Basic (Osnovni), koji košta 10 dolara mesečno, dolazi sa 200 generacija mesečno i daje vam privatnu sobu za ćaskanje za generisanje slika. Sledeći plan, Standard, daje vam 15 sati generisanja slika, neograničene opuštene (spore) generacije i privatnu sobu za ćaskanje za 30 dolara mesečno. Konačno, tu je i Pro plan, koji košta 60 USD mesečno i pruža 30 sati brzog generisanja slika, besplatnu sobu za ćaskanje i neograničeno opušteno generisanje slika po ceni od 60 USD mesečno.

Midjourney-placeni-planovi

Osnovni plan je vaša najbolja opcija ako počinjete. Omogućava vam da istražujete platformu, generišete slike i upoznate se sa interfejsom i načinom na koji funkcioniše podsticanje teksta. Ako vam se sviđa ono što vidite, uvek možete da izvršite nadogradnju na viši nivo jednostavnim unosom /subscribe prompta da vas odvede na svoj nalog, gde možete lako da izvršite nadogradnju.

 

Razumevanje MidJourney alata i funkcija

Kada prvi put počnete, Midjourney može biti naporan. Iako je dobra ideja da pogledate jednu od novopridošlih soba da biste stekli osećaj kako stvari funkcionišu, mada može biti izazovno za praćenje. Hiljade ljudi su u svakom trenutku u sobama za početnike, što otežava pregled vaših generisanih slika. Najbolje je da preuzmete i instalirate aplikaciju Discord, gde možete da pristupite privatnim porukama sa Midjourney, čineći gledanje i menjanje vaših slika mnogo jednostavnijim. Da biste preuzeli aplikaciju, kliknite na plutajuću zelenu traku na vrhu ekrana. Discord će prepoznati vaš operativni sistem i automatski predložiti ispravnu verziju aplikacije.

preuzmi-Discord

Kada se instalira, možete kliknuti na ikonu Discord u gornjem levom uglu aplikacije da biste pristupili svojoj privatnoj sobi za ćaskanje.

Midjourney-privatne-poruke

Korišćenje privatnih poruka pruža mnogo manje naporan interfejs, gde možete da generišete slike i lako ih vidite u privatnom ćaskanju bez ometanja gledanja fotografija drugih korisnika. Međutim, učešće u grupnim prostorijama je odličan način da dobijete inspiraciju i gledate šta podstiče druge da generišu prelepe slike.

 

Stvaranje AI umetnosti sa Midjourney

Pre nego što započnete svoju potragu za stvaranjem jedinstvene AI umetnosti, postoji nekoliko osnovnih komandi kojih treba da budete svesni. Prvo i najvažnije, svaki prompt mora da počinje sa /. Na primer, kada želite da kreirate novu sliku, uneli biste nešto u sledećim redovima: /imagine a hyperrealistic image of a dog in the bed of a truck. Za manje od jednog minuta pojaviće se vaš prvi set slika.

generalni-promptovi

Kada se pojavi vaš prvi set slika, primetićete niz dugmadi ispod njih. Gornji red dugmadi je za povećanje jedne ili više generisanih slika. Oni su označeni brojevima U1 – U4, koji se koriste za identifikaciju slika u nizu. Tako, na primer, ako želite da povećate drugu sliku, kliknite na dugme U2 u gornjem redu.

Midjourney dugmad za uvecanje

Na desnoj strani prvog reda nalazi se dugme za varijacije. Ovo je odličan alat ako niste zadovoljni prvim setom slika koje je Midjourney kreirao za vas. Kliknite na dugme za obnavljanje da biste zamolili Midjourney da isproba drugi koncept zasnovan na originalnom promptu.

Midjourney dugme za varijacije

Konačno, drugi red dugmadi se koristi za varijacije. Numeracijom V1 – V4, možete odabrati dugme koje odgovara slici za koju želite da napravite varijacije. Kada se klikne, Midjourney će uzeti tu sliku i napraviti njene varijacije.

odabir midjourney variacija

Pored prompta imagine, postoji nekoliko drugih komandi kojih treba da budete svesni. Evo liste svih osnovnih komandi unutar Midjourney-a.

Imagine komande

Ako želite da kontrolišete izlaz vaših imagine promptova, možete da unesete dodatne parametre iza /imagine. Možete odabrati stvari kao što su odnos širine i visine, nivo stila i još mnogo toga. Na primer, unosimo ovaj prompt da generišemo sliku koja ima kvalitet slike 3 i težinu prompta slike .25: /imagine cats and dogs –q3 –iw 0,25. Naložili smo Midjourney-u da napravi sliku mačaka i pasa, da joj da kvalitet slike 3 i postavi težinu slike na .25. Težina slike omogućava Midjourney-u da zna koliko blisko želite da vaša slika bude povezana sa tekstualnim upitom. Veća težina će rezultirati slikama koje su blisko povezane sa vašim upitom. Nasuprot tome, niži daje botu više slobode da kreira slike.

psi-i-macke kreirane u midjourney

Postoji i komanda za odnos širine i visine, koja je korisna za promenu širine i visine vaših slika. Podrazumevano, Midjournei kreira kvadratne slike sa izlaznom rezolucijom od 1024 * 1024 piksela. Ako želite da napravite sliku koja nije kvadratna, moraćete da navedete odnos širine i visine. Na primer, koristili smo ovaj upit da generišemo fotografiju sa razmerom 16:9: a beautiful, hyperrealistic landscape with mountains in the background. A frozen lake is in the foreground, with children ice skating –ar 16:9:

Midjourney propodcije slika

Od izdavanja verzije 5, neke komande više ne rade. Na primer, više ne možete da koristite parametre širine (–v) ili visine (–h). Evo pune liste svih parametara koje možete da koristite sa /imagine.

Napredni promptovi

Uz promptove za slike, možete da otpremite jednu od svojih slika da biste je koristili u okviru Midjourney-a. Možete ih kombinovati sa težinom slike (-iw) da biste prilagodili važnost slike u odnosu na tekstualni deo vašeg upita. Takođe možete da koristite Remix, koji vam omogućava da promenite svoje upite, parametre, verzije modela ili razmere. Možete da koristite Remix da promenite osvetljenje, razvijete fokusnu tačku ili kreirate cool kompozicije. Da biste omogućili režim remix, unesite /prefer remix. Na primer, uzećemo uvećanu sliku zaleđenog jezera sa decom koja kližu i promenićemo je u klizanje pingvina.

Midjourney-remix-mod

Postoje i višestruki promptovi, što vam daje mogućnost da definišete više od jednog koncepta tokom generisanja slike koristeći dvostruku dvotačku (::) unutar vašeg prompta. Na primer, kucanje /imagine cat tails će imati veoma drugačiji rezultat od /imagine cat::tails 

Midjourney-višestruki promptovi

Na kraju, promptovi za permutaciju vam omogućavaju da generišete varijacije jedne /imagine komande. Radi tako što unosi listu opcija razdvojenih zarezom unutar vitičastih zagrada. Na primer, ako želite da napravite varijacije cveća različitih boja, koristite nešto ovako: /imagine a {red, orange, yellow, blue} bouquet of flowers:

midjourney multi-promptovi

 

Saveti za korišćenje Midjourney

Poznavanje nekoliko saveta je važno za uspešno korišćenje bilo kog softvera za generisanje veštačke inteligencije. Iako je relativno nov koncept, AI art generatori poput Midjourney postaju mejnstrim. Zbog toga je važno naučiti kako da izvučete maksimum iz toga. Evo nekoliko saveta i trikova koji će vas pokrenuti u potrazi za stvaranjem digitalne umetnosti. 

Budite jasni

Iako bi to moglo zvučati kontraproduktivno, generisanje AI umetnosti sledi isti koncept kao pisanje dobrog blog posta. Uvek je bolje biti deskriptivan, ali i koncizan kada konstruišete uputstva u Midjourney. Previše toga može ili preplaviti ili, u najmanju ruku, dovesti do neželjenih slika. Na primer, pogledajte razlike u ovim uputstvima. Prvi /imagine a photorealistic cat će proizvesti skup slika mačaka, ali konkretniji upit, kao što je /imagine a photorealistic cat with long white fur and blue eyes, daće detaljniji rezultat.

specifican-prompt

Koristite stilove i opise

Jedan od najboljih aspekata Midjourney-a je njegova lakoća korišćenja. Bukvalno, svako može da kreira prompt koji proizvodi prelepa umetnička dela. Ako želite da poboljšate svoju igru, koristite stilove i razdoblja u svojim promptovima. Na primer, postavili smo slike sebe da bismo nas pretvorili u viktorijanske kraljice jednostavno tako što smo rekli Midjourney-u da imagine this woman as a 1700’s era Victorian queen. Koristeći opise Victorian i queen, Midjourney je razumeo šta želimo. Rezultati su bili zanimljivi.

Midjourney umetnost kroz ere

Takođe možete naložiti Midjourney da kreira slike na osnovu različitih umetničkih stilova. U ovom primeru smo ga zamolili da /imagine a photo of a Goldendoodle created in the style of Leonardo da Vinci, sa sledećim rezultatom:

Leonardi-da-Vinci-goldendoodle

Pored toga, možete koristiti opise kao što su crtanje, skica, slikanje uljem ili slično da biste kreirali slike koje imaju jedinstven umetnički izgled. Na primer, /imagine a black-and-white line drawing of a 1968 Chevrolet Camaro:

Chevy-camaro

Kombinujte koncepte 

Još jedna stvar koju treba pokušati je kombinovanje koncepata za stvaranje zanimljivih dela. Umesto da naterate Midjourney da kreira superheroja, dodajte još jednu temu da biste dobili ciljanije rezultate. Na primer, koristili smo /imagine a Canadian superhero, što je rezultiralo nizom slika superheroja obučenog u boje kanadske zastave:

kombinacija-koncepta midjourney

Koristite osvetljenje za dinamičnije rezultate

Jedan od najvažnijih aspekata umetničkog izražavanja je efikasno korišćenje osvetljenja. Podrazumevano, Midjourney će dodati malo osvetljenja na finalni izgled. Međutim, ako želite da vidite poboljšanje, jedno od najboljih mesta je da započnete dodavanjem malo osvetljenja u prompt. Na primer, koristili smo sledeću prompt da dobijemo prelepe svetlosne efekte: /imagine an image of the Eiffel Tower at midday, complete with cinematic lighting

filmsko-osvetljenje

Primeri Midjourney AI umetnosti sa uputstvima

Jedan od najboljih načina da naučite Midjourney je da se igrate s njim što je više moguće. Koristite ga da generišete slike sa različitim stilovima, naučite bolje načine za unos promptova i dobijete inspiraciju od drugih umetnika veštačke inteligencije. Da bismo vam pokazali ogromne mogućnosti Midjourney-a, evo nekoliko primera šta se može postići nakon nekoliko sati generisanja slike. 

Midjourney galerija  →

Korišćenje vaših slika 

Ako želite da se pretvorite u člana kraljevske porodice ili samo kul superheroja, pokušajte da koristite jednu od svojih fotografija na Midjourney. Da biste to uradili, kliknite na plus pored okvira za tekstualni upit na dnu ekrana.

ucitaj-fajl u midjourney

Kada se otpremi, kliknite na sliku, a zatim izaberite open in browser. U sledećem koraku, moraćete da kopirate URL slike da biste ga koristili pored /imagine.

open-in-browser

Zatim unesite /imagine u polje za tekst, a zatim nalepite URL otpremljene slike. Nastavite sa slikom koju želite da kreirate. U našem slučaju želimo sliku superheroja sa bioskopskim osvetljenjem.

prompt-slike

Midjourney će dati sve od sebe da stvori vašu željenu sliku, ali ne zaboravite da budete konkretni. Ako želite da fotografije budu ženske, to navedite. Samo zato što postavite sliku žene ne znači da ćete dobiti ženske superheroje. Na primer, koristili smo prompt /imagine a hyperrealistic image of a female superhero. Izostavljanje reči žensko može dovesti do toga da Midjournei napravi muške fotografije, što vam može, ali ne mora biti od koristi.

zenski-superheroji

Korišćenje efekata mešanja

Pokušajte da koristite komandu /blend da biste napravili zapanjujuće efekte.

blend-komanda

Funkcioniše slično kao komanda /imagine, osim što možete da otpremite od 2-5 slika, a zatim zamolite Midjourney da ih spoji sa tekstualnim promptom. Uz to, uverite se da obe slike imaju iste dimenzije za najbolje rezultate. Možete čak i da odredite odnos širine i visine slike koji želite. Na primer, koristili smo komandu /blend da kombinujemo fotografiju mačke i psa, što je rezultiralo time da slika psa poprimi isti osećaj kao i fotografija mačke.

blended pas i macka

Završne misli o MidJourney

Bez obzira koju vrstu AI umetnosti kreirate, Midjourney to može da uradi. Jedna od najboljih stvari u generisanju AI umetnosti je da ne morate biti u stanju da crtate ili slikate da biste bili kreativni. Koristeći unapred definisane alate kao što su mešanje ili prilagođeni parametri za odnos širine i visine, stil ili težinu slike, možete da kreirate jedinstvena umetnička dela koja će vas oduševiti.

Midjourney AI-art-kolaz

 

Slični Članci

7 načina na koje UX dizajneri mogu iskoristiti AI u svoju korist

Saznajte kako veštačka inteligencija može unaprediti UX dizajn kroz analizu podataka, automatizaciju,...

10 Midjourney prompt generatora koje treba da probate (2023)

Veštačka inteligencija (AI) se odnosi na simulaciju ljudske inteligencije u mašinama koje...