Ux dizajn kartice po stolu i ruka koja pise pored tastature. Veštačka inteligencija
Početna Dizajn 7 načina na koje UX dizajneri mogu iskoristiti AI u svoju korist
Dizajn

7 načina na koje UX dizajneri mogu iskoristiti AI u svoju korist

Saznajte kako veštačka inteligencija može unaprediti UX dizajn kroz analizu podataka, automatizaciju, personalizaciju i poboljšanje korisničkog iskustva.

Veštačka inteligencija (AI) brzo je postala integralni deo tehnološkog pejzaža. Mnogi vide AI kao način za poboljšanje efikasnosti i smanjenje troškova. Ali, porast AI-a takođe je otvorio put za nove brige o budućnosti nekoliko disciplina – uključujući UX dizajn. Ako ste novi u UX-u, možda se pitate: Da li će AI preuzeti moj posao?

Hajde da razjasnimo: Dokle god dizajniramo za ljude, uvek će nam trebati ljudski dizajneri. Štaviše, AI tehnologija nudi uzbudljive nove mogućnosti za bolje, inkluzivnije korisničke doživljaje. Sve se svodi na učenje kako da AI radi za vas (tu smo mi!).

 

U ovom blog postu, istražićemo sedam načina na koje UX dizajneri mogu iskoristiti AI u svoju korist; od analize stvarnih korisničkih podataka, do unapređenja prototipova sa brendiranim paletama boja.

Kako AI utiče na industriju UX dizajna?

Veštačka inteligencija, ili AI, je oblik tehnologije koji suštinski omogućava mašinama da misle, razmišljaju i završavaju zadatke na način koji oponaša ljudsku inteligenciju. AI je svuda oko nas; od automatizovanih chatbotova za korisničku podršku, do preporučivanja proizvoda na osnovu istorije pretraživanja.

Automatizacijom poslova koje obično obavljaju ljudi, AI revolucionira tehnološku industriju – a UX nije izuzetak. AI pomaže UX dizajnerima da automatizuju rutinske zadatke, kao što su kategorizacija korisničkih akcija, predviđanje budućih ponašanja i izvlačenje relevantnih uvida iz velikih količina korisničkih podataka – što, pak, ostavlja više vremena za fino podešavanje konačnog proizvoda.

Umesto stvaranja pristupa metodom pokušaja i grešaka ili korišćenja unapred definisanih pravila, AI alati takođe omogućavaju UX dizajnerima da razvijaju prediktivne modele na osnovu korisničkih podataka – i automatski ih primenjuju na svoj dizajn. Ovaj nivo personalizacije omogućava sofisticiranije, korisnički centrirane digitalne proizvode.

Pa gde sve ovo ostavlja UX dizajnere?

Iako AI može biti moćan dodatak alatima UX dizajnera, jednostavno ne može zameniti ljudsku empatiju. U svojoj srži, UX dizajn će se uvek baviti razvijanju dubokog razumevanja ljudskih potreba – i stvaranju funkcionalnih, ugodnih proizvoda koji odražavaju svakodnevna ljudska iskustva. Veliki deo UX dizajna je takođe vođenje radionica i saradnja sa akcionarima širom preduzeća, nešto što AI neće zameniti uskoro.

Ne samo da su poslovi UX dizajnera sigurni, već Svetski ekonomski forum zapravo predviđa da će AI do 2025. godine stvoriti 97 miliona novih poslova. Ukratko: AI je tu da ostane – i može čak olakšati život UX dizajnerima. Što nas dovodi do sledeće sekcije…

7 načina na koje UX dizajneri mogu iskoristiti AI u svoju korist

Sada kada smo dobili neke osnove o porastu AI, pogledajmo sedam načina na koje dizajneri mogu inkorporirati AI alate u proces UX dizajna.

1. Analiziranje korisničkih podataka

Sa AI alatima poput Research AI, UX dizajneri više ne moraju ručno pretraživati podatke. Umesto toga, mogu brzo prikupljati i analizirati velike količine korisničkih podataka sa lakoćom.

Koristeći moćne algoritme, AI može predvideti ponašanje korisnika, pratiti posete stranicama i angažman, i detektovati obrasce u korisničkim podacima koji bi inače mogli proći nezapaženo. Smanjujući vreme potrebno za obradu korisničkih podataka, UX dizajneri mogu brzo dobiti uvide u to kako se korisnici ponašaju i stupaju u interakciju sa njihovim proizvodom – omogućavajući im da donose informisane odluke o dizajnu.

2. Kreiranje korisničkih persona

AI može pomoći UX dizajnerima da brzo kreiraju korisničke persone vođene podacima, pružajući im vredne uvide o korisnicima. Na primer, AI alati poput Smartone mogu sprovesti analizu sentimenta korisničkih diskusija na društvenim medijima i forumima – i pretvoriti te sentimente u akcione uvide.

Kombinujući ove uvide sa postojećim korisničkim profilima, UX dizajneri mogu kreirati korisničke persone koje im pomažu da fino podešavaju svoje dizajne za maksimalni uticaj.

3. UX i pisanje proizvoda

Sa nizom alata zapisanje za izbor, poput Writer i Copy AI, AI brzo premošćuje jaz između dizajna i sadržaja. Umesto popunjavanja žica i prototipova sa ‘Lorem Ipsum’ placeholder tekstom, dizajneri sada mogu generisati smislen, specifičan tekst za publiku koji je optimizovan za pretraživače i korisnike podjednako.

AI takođe može predložiti reči na osnovu konteksta, tako da dizajneri mogu pristupiti bogatijem jeziku sa manje potrebnog istraživanja.

 

4. Automatizacija dizajnerskih radnih tokova

Sve veći broj UX dizajnera koristi AI alate poput Brainpool-a za automatizaciju dizajnerskih tokova. Automatizacija vođena AI može kreirati repetitivne funkcije, validirati unose podataka i sastavljati elemente dizajna kroz prepoznavanje obrazaca. AI algoritmi takođe mogu se brzo prilagoditi novim okruženjima, omogućavajući dizajnerima da brže generišu koncepte i grade pametnije radne tokove koji olakšavaju teške dizajnerske probleme.

Analitika vođena AI može takođe dati UX dizajnerima povratne informacije u realnom vremenu o njihovim dizajnima, pomažući im da identifikuju oblasti za poboljšanje.

 

5. Dodavanje UI elemenata i brendiranja

AI alati nude širok spektar funkcija koje mogu pomoći UX dizajnerima da unaprede svoje dizajne sa UI elementima i brendiranjem. Na primer, programi poput Adobe Sensei pružaju pristup ogromnoj biblioteci ikona, logotipa, tipografija i paleta boja koje mogu biti modifikovane da bolje reprezentuju brend.

Neki AI alati za odabir boja takođe koriste moćne algoritme da predlože savršene boje za bilo koji dizajn na osnovu jednostavnih unosa (poput logotipa brenda ili slike). Ova ista tehnologija takođe može pomoći UX dizajnerima da odaberu tipografije koje dopunjuju vizuelno brendiranje i UI dizajn.

U odsustvu UI dizajnera, ovi alati omogućavaju UX dizajnerima da kreiraju elegantne, profesionalne korisničke interfejsove.

6. Testiranje korisnika i izrada prototipova

Algoritmi AI poput Visualeyes mogu pomoći u procesu testiranja korisnika na nekoliko načina; uključujući brzo identifikovanje potencijalnih obrazaca ponašanja korisnika, pružanje složenih simulacija korisničkih aktivnosti uzimajući u obzir niz mogućih scenarija unosa, i automatizaciju tradicionalno dugotrajnih procesa – poput prikupljanja povratnih informacija korisnika.

Sa boljim razumevanjem (i predviđanjima) kako korisnici ostvaruju interakciju sa proizvodom, UX dizajneri to mogu primeniti na svojim prototipovima za uspeh posle lansiranja.

7. Pomaže dizajnerima da izađu iz ‘paralizirajućeg modusa’

Sa toliko puno pokretnih delova uključenih u proces UX dizajna, lako je za projekte da se uspore nako što počnu. Ovo je posebno slučaj kada UX dizajneri rade sami ili u malim timovima.

AI alati poput Vas mogu pomoći UX dizajnerima da izađu iz ‘modusa paralize projekta’ pružajući korisne početne tačke. Sa nekoliko promptova i unosa, dizajneri mogu oživeti svoje ideje sa AI-pokretanim žicama, uvidima korisnika, pa čak i strukturiranim nacrtima projekta. Bez potrebe da počinju od nule, UX dizajneri mogu usmeriti svoju energiju na poboljšanje i iteriranje proizvoda za optimalno korisničko iskustvo.

Koliko je precizan AI u UX dizajnu?

Važno je napomenuti da AI nije savršen. Tehnologija je relativno nova, i (poput ljudi) još uvek je podložna netačnostima ili greškama. Kako raste potražnja za uvidima korisnika vođenih AI, sve je važnije proveriti rezultate koje dobijate – posebno pre donošenja konačne odluke o velikim promenama ili ažuriranjima proizvoda.

Srećom, postoje alati koji vam mogu pomoći da proverite svoje AI podatke; poput automatizovanih botova, usluga trećih strana, ili čak dobrog starog Google pretrage. Takođe možete proveriti AI podatke protiv stvarnih studija koje su proizvele pouzdane agencije za analizu podataka.

AI može biti dobar za kvantitativne podatke, ali kvalitativna istraživanja – poput intervjua sa korisnicima, fokus grupa, i sortiranja karata – uvek treba da sprovode ljudi, sa ljudima. Upoređivanje analize AI podataka sa vašim sopstvenim istraživanjem korisnika je dobar način da procenite tačnost AI alata koje koristite, i pruža potpuniji uvid u vaše korisnike.

Koji su najbolji AI alati za UX dizajn?

Kao što smo istražili, postoje beskrajni razlozi za uključivanje AI u vaš proces UX dizajna. Ali sa toliko AI alata trenutno dostupnih – i novih koji se pojavljuju gotovo svake nedelje – odakle početi?

Evo brzog pregleda pet AI alata koje treba dodati u vaš UX alat:

ChatGPT

ChatGPT početni ekran  

Najbolje za: Istraživanje korisnika

Bez obzira gde pogledate, postoji jedan alat koji čini da dominira razgovor o AI alatima: ChatGPT. ChatGPT je popularan u različitim industrijama, ali je dokazao svoju vrednost kao asistent u dizajnu – posebno kada je u pitanju istraživanje korisnika. Iskopavanjem podataka iz razgovora između kupaca i agenata chatbota, ChatGPT koristi obradu prirodnog jezika za prepoznavanje obrazaca u ponašanju i preferencijama kupaca.

Khroma

Khroma početni ekran

Najbolje za: Paleta boja

Khroma pomaže dizajnerima da kreiraju lepe, brendirane palete boja sa samo nekoliko klikova. Priznajemo, generatori paleta boja nisu novi – ali Khroma ide korak dalje učenjem koje boje volite (i ne volite) i koristeći složene algoritme za generisanje beskonačnih opcija. Takođe možete kreirati palete boja na osnovu slika ili mood board-ova, i prilagoditi nijanse prema vašem ukusu sa prilagodljivim klizačima.

Jasper

Jasper

Najbolje za: Proizvodni tekst

Kopija i dizajn idu ruku pod ruku – i zajedno sa dizajnom, prave reči čine ogromnu razliku u ukupnom korisničkom iskustvu. Ali dizajneri nemaju uvek luksuz da imaju produkt pisca na raspolaganju, posebno u ranim fazama projekta.

Sa AI alatima za pisanje poput Jaspera, možete se rešiti dummy teksta i umesto toga generisati prilagođeni tekst koji i dalje zvuči ljudski. Takođe možete igrati se sa ključnim rečima, tonom glasa, i publikom da biste kreirali privlačne naslove i vrednosne predloge – pretvarajući posao ‘pisanja kopije od nule’ u mnogo brži posao uređivanja.

Fronty

Fronty je AI alat

Najbolje za: Pretvaranje dizajna u kod

Kao prvi konverter slike u HTML na svetu, Fronty koristi AI da generiše izvorni kod iz date slike ili snimka ekrana za samo nekoliko minuta – štedeći gomilu sati na duge staze. Fronty takođe ima editor bez koda koji vam omogućava da kreirate, uređujete i pokrećete složene veb sajtove bez potrebe za angažovanjem veb programera.

Uizard

uizard

Najbolje za: Izrada prototipova

Uizard je sve-u-jednom alat za dizajn pokretan AI koji vam pomaže da vizualizujete, uređujete i testirate svoj dizajn. Sve što treba da uradite je da otpremite sliku ili dizajn makete, i on automatski generiše interaktivne prototipove sa animacijama i tranzicijama (bez potrebe za kodiranjem). Čak možete skenirati svoje skice (Wireframe), a alat će ih digitalizovati za lako, kolaborativno uređivanje.

 

AI može biti moćan alat u bilo kojoj UX dizajnerskoj fioci. Sa automatizovanim procesima i složenim algoritmima, AI može osvetliti ključne uvide koji se inače mogu prevideti – i pomoći UX dizajnerima da kreiraju prilagođena, personalizovana digitalna iskustva za nekoliko nedelja umesto meseci. To ne znači da treba da koristite AI u svakoj fazi procesa dizajna proizvoda; ali vredi eksperimentisati sa različitim alatima da biste razumeli kako AI može najbolje pomoći da postignete svoje dizajnerske ciljeve – posebno ako želite da budete ispred nastupajućih trendova.

Ako ste junior dizajner ili ste nedavno diplomirali UX, budite sigurni da potražnja za ljudskim UX dizajnerima ne usporava. Zapravo, sve samo ne: Prema Zavodu za statistiku rada, potražnja za UX dizajnerima će nastaviti da raste sledećih osam godina.

Ostavite Komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slični Članci

Kako se koristi Midjourney (detaljan tutorijal)

Ovladajte Midjourney: Vodič korak po korak za stvaranje zadivljujuće AI umjetnosti

10 Midjourney prompt generatora koje treba da probate (2023)

Veštačka inteligencija (AI) se odnosi na simulaciju ljudske inteligencije u mašinama koje...